perjantai 14. joulukuuta 2012

Apua lukijat, liittyen hihoihin!!

Useinmiten minulle tulee ongelmia vaatteiden tekemisen kanssa ja nyt pyytäisin Teiltä ihanat lukijani apua: olen tekemässä boleroa johon tulee lähes venymätöntä kangasta ja tämän takia hihanteko on hankalaa minulle, en ole ikinä tehnyt pitkiä hihoja kankaasta. Ja tämä on ongelmani: tein ensin itse kaavat, mutta ne eivät onnistuneet joten otin Suuri Käsityö -lehdestä mielestäni sopivat kaavat hihaan (taisin olla väärässä) ja leikkasin kankaan, mutta n. hauiksen ja olkapään välillä oleva pieni alue ottaa ikävästi kiinni niin, että en pysty pitämään kättä ylhäällä vaan se jää n. 90 asteen kulmaan, jos siihenkään. Eli siis: kangas on siinä kohtaa niin tiukalla, että jos vielä sen jälkeen nostan kättä niin koko boleron etuosa nousee ikävästi.
   Sen jälkeen tein muutoksia hihaan ja vähän suurensin aluetta (molemmilta hihan puolilta, jotka tulevat tuohon hauiksen kohdalle, laitoin lisää 4cm), mutta edelleen ottaa kiinni.

En ymmärrä mitä minun pitäisi tehdä. Osaisiko joku auttaa jos ymmärsi mitä tarkoitin?

6 kommenttia:

  1. Hei, mie luulen ymmärtäneeni mikä kaavassa mättää, mutta haluaisin sen hihan kaavan ja mallin vielä nähdä. Voisin s-postin kautta neuvoa kuvien kanssa mitä kaavalle tehdä, jos se nyt on tuosta kiinni, mitä mie arvelen, eli jos haluat kuvan hihan kaavasta / mallista laittaa miulle s-postiin neuvoja varten; rillaa@hotmail.com. :)

    VastaaPoista
  2. Hei Blackbird, näkemättä kaavaa ja lopputulosta sanoisin, että käyttämäsi kaavan hihan kaari oli liian jyrkkä ja kapea käyttötarkoitukseesi. Suuressa käsityölehdessä jostain syystä on usein sellaisia kaavoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, okei, kiitos vinkistä :) Mä mietin kans, että se saattais olla liian kapea, vaikka suurensin sitä niin taisin tehdä sen väärin, kun ei auttanut :/

      Poista
  3. Lisäisin vielä, että mitä loivempi hihan kaari=pyöriö on, sitä enemmän se antaa käden liikkua ylöspäin. Jos yhdistelet eri kaavojen osia, tarkista aina, että hihan pyöriön pituus on yhtä pitkä kuin kädentien kaaret ovat etu- ja takakappaleessa yhteensä.

    Hameita voi hyvin tehdä ilman kaavoja, mutta yläosassa ja housuissa rakenne on jo sen verran monimutkainen, että suosittelen käyttämään kaavoja. Itse aloitan aina peruskaavasta, johon teen haluamani muutokset. Vaikka olenkin opiskellut vaatteiden kaavoitusta yliopistossa, en yleensä tee yhtään vaatetta ilman kaavaa tai piirrä sitä alusta loppuun, kun valmiitakin on olemassa. Peruskaavat löytyvät kirjoista Joka tyypin kaavakirja I ja II. Niissä on hyvät peruskaavat, sekä kuositteluohjeita eli kerrotaan tarkasti, miten kaavoihin voit tehdä haluamiasi muutoksia. Näin juuri jossakin kirjakaupassa toisen noista kympin hintaan, en vain muista missä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin ajattelin, että en lähe hihaa ilman kaavoja tekemään, muutenkin paidat on hankalaa tehdä ilman kaavaa, joten teen ne aina, useinmiten itse tai maksimissaan otan pieniä vinkkejä lehtien kaavoista. Pitääpä oikein kunnolla ja tarkkaan katsoa noita hiha juttuja joku päivä :) Kiitos jälleen!^^

      Poista